Poznaj sekret obłędnej pasty jajecznej. Przepis na te szybkie kanapki pochodzi z Japonii

Dodano:
Kanapki z sałatką jajeczną Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Pasty kanapkowe są popularnym dodatkiem do pieczywa w wielu krajach. Tak też jest w Japonii, gdzie chleb podawany jest m.in. z prostą sałatką jajeczną. Sprawdź, jak w Japonii podawana jest kanapka z pastą jajeczną.

Pasta jajeczna to jedna z najbardziej znanych i lubianych past kanapkowych, którą można przygotować na wiele sposobów. Japończycy słyną ze sztuki aranżacji potraw, dzięki której serwowane dania nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale także cieszą oko pięknym wyglądem. Zaczerpnął od nich patent na pyszne i wyglądające bardzo apetycznie kanapki.

Kanapka z sałatką jajeczną po japońsku – jak ją zrobić?

Jeżeli nie masz w domu tradycyjnych produktów, które można kupić w japońskich sklepach spożywczych, to możesz przygotować efektowną kanapkę z ulubionego pieczywa oraz zastąpić dodawany do jajek majonez Kewpie majonezem, który akurat masz pod ręką. W przeciwieństwie do past jajecznych, które często przygotowywane są w polskich domach, japoński dodatek do kanapek nie zawiera m.in. cebuli oraz musztardy, więc jest bardzo delikatny w smaku. Dlatego moje dzieci go uwielbiają. Oczywiście przepis na pastę jajeczną możesz modyfikować, dodając np. szczypiorek lub cebulkę dymkę i ulubione przyprawy.

Porada: jeżeli chcesz uniknąć pękania jajek w czasie gotowania, to ogrzej je do temperatury pokojowej. Ryzyko popękania skorupki minimalizuje również dodanie do wody odrobiny octu lub soli.

Przepis: Japońska kanapka z sałatką jajeczną

Kanapka z pastą jajeczną rodem z Japonii to doskonały dowód na to, że nawet najprostsze danie można podać w sposób, który zachęca do jedzenia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki japońskiego majonezu Kewpie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekZalej jajka zimną wodą i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj 8 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i pozostaw na chwilę, żeby przestygły.
  2. Obieranie i krojenie jajekUgotowane na twardo jajka obierz ze skorupek. Jedno jajko przekrój wzdłuż na pół, a pozostałe pokrój w drobną kostkę, rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Dodanie majonezu i przyprawienieRozdrobnione jajka połącz z majonezem. Dopraw pastę jajeczną solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. SerwowanieZ pieczywa odkrój skórki (możesz pominąć ten krok), a następnie posmaruj dwie kromki chleba cienką warstwą pasty jajecznej. Na środku posmarowanego pastą pieczywa ułóż po jednej połówce jajka (żółtkiem do spodu), a następnie dodaj więcej pasty jajecznej po bokach chleba i na wierzchu połówek jajek. Przykryj pastę pozostałym pieczywem, robiąc dwie kanapki, a następnie przekrój je na pół.

Jak zrobić domowy majonez Kewpei?

Jeśli nie masz majonezu Kewpei, możesz samodzielnie przygotować szybki zamiennik. W tym celu wymieszaj szklankę majonezu z dwiema łyżkami octu ryżowego i jedną łyżką cukru granulowanego. Użyj do tego trzepaczki lub blendera. W niektórych recepturach podaje się, że szklankę tradycyjnego majonezu można połączyć z łyżką octu ryżowego, odrobiną mleka, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz łyżeczką pasty dashi.

Jak jeszcze podać pastę jajeczną?

Pastę jajeczną z powyższego przepisu możesz również podawać na kromkach ulubionego chleba lub bułkach. Wystarczy, że posmarujesz pieczywo masłem, a następnie nałożysz na nie porcję pasty. Kanapki możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką oraz ułożyć na nich połówki pomidorków koktajlowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...